Hvad sker der hvis jeg ikke betaler min gæld?

Det sker desværre, at danskere roder sig ud i alvorlige gæld, som de ikke har råd til at betale tilbage. Hvis du ikke betaler din gæld af til tiden, kan den både vokse sig større, men det kan også få store konsekvenser for dine købeevner senere hen. Her på siden kan du blive klogere på, hvad der kan ske, hvis du ikke er i stand til at betale din gæld tilbage.

Din gæld vil stige

Hvis du ikke betaler dine afdrag til tiden, er de fleste kreditorer hurtige til at opkræve rykkergebyrer og ekstra renter på gælden. Betaler du ikke afdraget og de ekstra omkostninger ved første rykker, kan det rigtig hurtigt blive en omkostningstung affære. Gælden vil nemlig blot vokse endnu mere i takt med at der kommer flere rykkere.

Du kan ende i RKI

Når en virksomhed har sendt dig minimum 3 rykkere og har varslet med RKI i den sidste rykker, har de ret til at indberette dig til RKI, hvis du skylder over et bestemt beløb. RKI er et skyldnerregister, hvor virksomheder kan tjekke mulige kunders betalingshistorik, før de indgår en aftale med dem. Hvis du står i RKI vil ikke alle virksomheder handle med dig, hvis der er tale om køb på abonnement. Det vil også blive svært for dig at få lov at låne penge hvis du er i RKI.

Andre konsekvenser

Ud over de to ovennævnte konsekvenser, kan der også ske andre ting, alt efter hvem du skylder penge. Skylder du for eksempel dit elselskab penge, kan de lukke for vandet. Skylder du dit mobilselskab penge, kan der blive lukket for dit abonnement. Du vil altid kunne læse mere om konsekvenser på det enkelte firmas hjemmeside.

Kreditoren kan trække dig i Fogedretten

Din kreditor kan trække dig i Fogedretten, hvis du ikke overholder betalingsaftalen. Her kan de få Fogedrettens hjælp til at inddrive pengene. Fogedretten kaster et blik på dine muligheder for at betale din gæld tilbage. Det er ofte muligt at indgå en afdragsordning med Fogedretten. Betaler du ikke dine afdrag på sådan en aftale til tiden, kan du risikere at de tager udlæg i nogle af dine ting. Som nævnt kan en tur i Fogedretten hurtigt blive en bekostelig affære, hvis der kommer ekstraomkostninger på din sag.

Er det en god idé at låne for at afdrage gæld?

Det er som udgangspunkt en dårlig idé at låne penge til at afdrage gæld. Det gælder specielt, hvis du tager et kviklån eller et andet forbrugslån med høje omkostninger. Kviklån, SMS lån og andre forbrugslån har lave krav, og du kan have pengene stående på din konto i løbet af få hverdage. Derfor bliver nogle personer fristet af at tage et kviklån for at afdrage gæld. Hvis du tager et nyt kviklån for at afdrage gammel gæld, vil det blot betyde, at din gæld vokser endnu mere i forhold til før. Der er i dag et opstartsgebyr på de fleste kviklån. Hertil kommer diverse månedlige gebyrer og selvfølgelig renten. Som tommelfingerregel skal du altid afdrage på din gæld, før du tager et nyt lån, hvad end det er 100 kr, 5000 kr. eller 150.000 kr..